Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
11.12.2013  

Slovenija akreditirana pri ASEAN-u

Republika Slovenija je od 10. decembra 2013 akreditirana tudi pri Združenju držav jugovzhodne Azije (Association of Southeast Asian Nations, ASEAN), kar je dobra osnova za krepitev političnih vezi v organizacijski strukturi, predvsem pa gospodarskih vezi v regiji ASEAN-a ter z združenjem povezanih institucij, ki pokrivajo področje najhitrejše rastočega gospodarstva na svetu.

 

 

ASEAN je geopolitična in gospodarska organizacija desetih držav jugovzhodne Azije, ki so jo ustanovile Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur in Tajska, kasneje pa so se pridružili še Brunej, Mjanmar (Burma), Kambodža, Laos in Vietnam; dve državi pa imata status opazovalk - Vzhodni Timor in Papua Nova Gvineja.

 

 

ASEAN tako pokriva območje 4,48 milijona km2, kar predstavlja 3 % celotne zemeljske površine. Prebivalstvo držav ASEAN šteje prek 600 milijonov ljudi, kar je 8,8 % vse svetovne populacije. Nominalni BDP je v zadnjih letih dosegel 2,5 trilijona USD.

 

 

Poglavitni cilji ASEAN-a so vzpodbujanje gospodarske rasti držav-članic, njihov družbeni napredek, kulturni razvoj, zaščita regionalnega miru in stabilnosti ter omogočanje možnosti za mirno razreševanje medsebojnih razlik.