Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
30.01.2014  

Veleposlanik dr. Milan Balažic je 30. januarja 2014 postal akreditiran tudi za Indonezijo

30. januarja 2014 je dr. Milan Balažic s predajo poverilnega pisma predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja predsedniku Republike Indonezije Susilu Bambang Yudhoyonu postal izredni in pooblaščeni veleposlanik Republike Slovenije s sedežem v Canberri, akreditiran poleg Avstralije, Nove Zelandije in ASEAN-a tudi za Indonezijo.

Indonezijski predsednik Yudhoyono je v pogovoru izpostavil interes za povečanje trgovinske menjave in vzpostavitev višjih oblik gospodarskega sodelovanja s Slovenijo ter se pozanimal o možnostih za odprtje slovenskega rezidenčnega predstavništva v Indoneziji. Veleposlanik dr. Balažic je sogovorniku predstavil možnosti za indonezijske investicije v Slovenijo.

Indonezija je arhipelag, ki ga sestavlja okrog 17.508 otokov. Z dobrimi 250 milijoni prebivalcev je peta najštevilčnejša država z najštevilčnejšim muslimanskim prebivalstvom na svetu. Indonezijsko gospodarstvo je po nominalnem BDP 16. največje na svetu. Indonezija je ustanovna članica ASEAN-a in pomembna članica G-20. Država je bogata z naravnimi viri kot so surova nafta, naravni plin, kositer, baker in zlato. Tuje gospodarske partnerje privlači številčen indonezijski trg, naravni viri in politična stabilnost. V času svetovne finančne krize leta 2012 je Indonezija z močnim gospodarstvom dosegla preko 6 % rast BDP.

S slovensko akreditacijo v Indoneziji je vzpostavljena dobra osnova za okrepitev političnega in predvsem gospodarskega sodelovanja, pri čemer bo pomembno vzpostaviti tudi ustrezne pravne podlage za sodelovanje.