Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
31.03.2014  

Veleposlanik dr. Balažic postal častni do-življenjski član Avstralsko slovenskega društva Canberra

29. marca 2014 je v Avstralsko-slovenskem društvu Canberra potekala tradicionalna trgatev. Ob tej priložnosti je predsednik društva g. Franc Čulek podelil častno do-življenjsko članstvo v društvu veleposlaniku dr. Milanu Balažicu in njegovi partnerki gdč. Nini Krajnik ter predsedniku Slovenskega društva Sydney g. Štefanu Šerneku in njegovi soprogi ge. Ani Šernek.

Trgatev grozdja je za vinogradnika težko pričakovano in svečano dejanje, na katerega povabi svoje dobre prijatelje, znance in sorodnike. Letošnje tradicionalne trgatve vinske trte Avstralsko-slovenskega društva Canberra se je udeležil poln avtobus slovenskih rojakov iz Sydneya s predsednikom Slovenskega društva Sydeny g. Štefanom Šernekom in soprogo go. Ano Šernek na čelu. Častni gostje so bili poleg slednjih tudi predstavniki Veleposlaništva Republike Slovenije v Canberri z veleposlanikom dr. Milanom Balažicem in njegovo partnerko gdč. Nino Krajnik.

V slovesnem nagovoru je predsednik Avstralsko – slovenskega društva Canberra g. Franc Čulek povedal, da je vesel, da se nadaljuje tradicija druženja in prijateljstva ob trgatvi slovenskega grozdja. Še posebno ponosen je  bil na cepič najstarejše trte na svetu, stare mariborske trte, ki se je v dveh letih odkar sta jo z veleposlanikom dr. Balažicem zasadila v avstralsko zemljo, že močno okrepila in zakoreninila. Nagovor je končal s podelitvijo štirih častnih do-življenjskih članstev v Avstralsko-slovenskem društvu Canberra, in sicer veleposlaniku dr. Milanu Balažicu in njegovi partnerki gdč. Nini Krajnik ter g. Štefanu Šerneku in njegovi soprogi ge. Ani Šernek.

Veleposlanik dr. Balažic ni želel komentirati dogajanja glede otvoritve konzulata v Melbournu, vendar je poudaril, da veleposlaništvo v Canberri v pozitivnem vzdušju nadaljuje z zastavljenim programom dela, kjer imajo otvoritve ostalih konzulatov prioritetni status.

Ob sladkem črnem grozdju, žlahtni kapljici, okusni slovenski domači hrani in melodijah harmonike je stekla prijateljska beseda in so se zavrtele marsikatere pete.