Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
29.05.2009  

Nagovor ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjana Žekša ob prestavitvi njegovega obiska v Avstraliji

V nadaljevanju navajamo nagovor ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjana Žekša avstralskim Slovenkam in Slovencem ob prestavitvi njegovega obiska v Avstraliji.

 

Spoštovani avstralski Slovenci, dragi rojaki!

Kot novopečeni minister sem vas ob koncu lanskega leta nagovoril in vam izrazil svoje najlepše želje ob Božičnih praznikih in novem letu ter poudaril svojo željo, da bi vas v bližnji prihodnosti obiskal v Avstraliji. Kmalu potem so se začeli konkretni dogovori o obisku, do katerega naj bi prišlo oktobra letos in med katerim naj bi jaz obiskal glavne centre avstralskih Slovencev.

To pot vam pišem z obžalovanjem in razočaranjem, ker je prišlo potem, ko je bil celoten program obiska z vašim aktivnim sodelovanjem že pripravljen in usklajen, zaradi naših domačih, slovenskih razmer trenutno odpovedan in preložen na naslednje leto. Gre za to, da je zaradi finančne in gospodarske krize, ki je prizadela Slovenijo bolj kot smo pričakovali, moralo priti do zmanjšanja celotnega državnega proračuna in v okviru tega tudi do zmanjšanja proračuna Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ob tem smo se odločili, da ne bi bilo primerno zmanjševati podporo, ki jo Urad daje za dejavnosti Slovencev v tujini. Zato je bilo celotno zmanjšanje po mojem mnenju bolje prenesti na stroške Urada in na aktivnosti v Sloveniji. Med temi stroški so tudi stroški potovanj, ki jih je bilo potrebno drastično omejiti. Zato smo morali z mojim velikim obžalovanjem skleniti, da se obisk v Avstraliji prenese v naslednje leto.

Vsem vam, ki ste sodelovali pri pripravi obiska se opravičujem in vas prosim za razumevanje ter se vam najlepše zahvaljujem! Z upanjem, da se vidimo naslednje leto v Avstraliji vas lepo pozdravljam.

Boštjan Žekš, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu