Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
03.01.2008  

Predsedovanje Slovenije Svetu EU

Slovenija je 1. januarja kot prva izmed novih držav članic Evropske unije prevzela predsedovanje Svetu EU. To pomeni, da bo Slovenija, država z dvema milijonoma prebivalcev, v naslednjih šestih mesecih vodila skoraj 500 milijonsko  skupnost.

Po besedah ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla si bo slovensko predsedstvo prizadevalo predvsem za enotnost in učinkovitost Evropske unije. EU potrebuje pobudo, energijo, dialog, odprtost, čim več prijateljev in partnerjev. Slovenija bo šest mesecev v soju žarometov in na prepihu svetovnih dogodkov. To nas bo okrepilo.

V Sloveniji se v celoti zavedamo zahtevnosti naloge in z njo povezane odgovornosti. Na drugi strani pa to zahtevno nalogo razumemo tudi kot odlično priložnost za predstavitev Slovenije kot zanesljive sogovornice tako v okvirih Evropske unije kot tudi širše mednarodne skupnosti.

Na predsedovanje smo se dobro pripravili, ne le v Ljubljani in Bruslju, ampak  tudi drugod po svetu - tudi tu v Avstraliji, kjer bo naše veleposlaništvo naslednjih šest mesecev dialog z avstralskimi sogovorniki vodilo tudi v vlogi predsedujoče Svetu EU. To nalogo smo odločeni izpeljati odgovorno in kvalitetno.