Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
20.06.2013  

AVSTRALIJA PRIZNALA SLOVENSKA VOZNIŠKA DOVOLJENJA

Z veseljem vas obveščam, da je Avstralija s 1. majem letos priznala slovenska vozniška dovoljenja. V skladu s predlogom o medsebojnem priznavanju vozniških dovoljenj med Republiko Slovenijo in Avstralijo je Ministrstvo za zunanje zadeve Avstralije (DFAT) obvestilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Canberri, da od navedenega datuma naprej priznava slovenska vozniška dovoljenja za "izkušene voznike", ki so državljani Republike Slovenije in imajo stalno ali začasno prebivališče v Avstraliiji. To pomeni, da lahko vsi vozniki, ki so dopolnili 25 let starosti ali več in imajo veljavno slovensko vozniško dovoljenje (za avto ali motor, se pravi, Class C in Class R) ter ustrezni dokument o istovetnosti s strani države ali teritorija, v kateri prebivajo, zamenjajo svoje slovensko vozniško dovoljenje za avstralsko brez dodatnega opravljanja teoretičnega in praktičnega preizkusa znanja vožnje.

Edina država, kjer ta zamenjava trenutno še ni mogoča, je Queensland, ki bo svoje pravne postopke za priznavanje vozniških dovoljenj predvidoma dokončal sredi tega leta.

V duhu vzajemnosti bo v kratkem tudi Republika Slovenija primerljivo uredila vse potrebno za to, da bodo lahko tudi državljani Avstralije, ki stalno ali začasno prebivajo v Sloveniji, zamenjali svoja avstralska vozniška dovoljenja za slovenska (v prihodnje tudi za enotno vozniško dovoljenje držav članic Evropske unije). "Izkušeni vozniki", ki iz Slovenijo vstopajo v Avstralijo na podlagi permanentne vize, lahko z obstoječim vozniškim dovoljenjem vozijo največ do treh mesecev po svojem prihodu v Avstralijo, potem pa morajo svoje vozniško dovoljenje zamenjati za avstralskega. Vsi tisti vozniki, ki še niso dopolnili 25 let starosti, bodo morali za pridobitev avstralskega vozniškega dovoljenja še naprej opraviti teoretični in praktični preizkus znanja vožnje. Če bo takšna oseba opravila omenjeni preizkus znanja, bo lahko slovensko vozniško dovoljenje zamenjala za avstralskega.

Turisti in drugi gosti, ki bodo iz Slovenije obiskali Avstralijo na podlagi trimesečne turistične vize, bodo lahko v tem času uporabljali svoja slovenska vozniška dovoljenja. Ker običajno slovensko vozniško dovoljenje ni v angleškem jeziku, si mora voznik priskrbeti dodatno slovensko Mednarodno vozniško dovoljenje v angleškem jeziku ali overjen prevod svojega vozniškega dovoljenja. Še več informacij si lahko pridobite na spletni strani Austroad-a: www.austroads.com.au/driver-licences/overseas-driver-lincences.

Pa srečno vožnjo!

 

dr. Milan Balažic

VELEPOSLANIK