Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
13.11.2013  

Podelitev odlikovanja Avstralcu g. Ralphu Churchesu

 

 

Predsedstvo ZZB NOB Slovenije je avstralskemu državljanu g. Ralphu Churchesu podelilo Zlati znak ZZB, ki mu ga bo v četrtek 14. novembra 2013 osebno predal veleposlanik RS v Canberri, dr. Milan Balažic.

                           

Zlati znak ZZB se podeljuje g. Churchesu za njegovo vlogo med NOB in za njegov pomemben prispevek k ohranjanju tradicij NOB in vrednot, ki so se oblikovale v tistem neprijaznem in smrtonosnem času.

G. Churches je bil med drugo svetovno vojno kot pripadnik zavezniških sil ujet v Grčiji in s številnimi soborci nameščen v vojaškem ujetniškem taborišču pri Mariboru. Povečini je šlo za zavezniške letalce, ki so se iz zadetih letal načrtno reševali na slovensko ozemlje, da bi se s pomočjo partizanov vrnili v svoje italijanske baze. G. Churches je vodil pobeg velike skupine vojnih ujetnikov, ki se je s pomočjo partizanov in domačinov uspešno rešila iz taborišča. Pobeg tako velike enote britanskih vojnih ujetnikov, kot je bila Churchesova, je po nekaterih ocenah edinstveni dogodek v zgodovini druge svetovne vojne v Evropi.

Ralph Churches, ki štirideset let ni smel razkriti zgodbe, je nato svojo življenjsko izkušnjo opisal v knjigi  »Vranov let v svobodo«, v kateri je izpostavil pomemben košček skupne pretekle zgodovine in trdno vez med Slovenijo in Avstralijo, ki je osnovana na plemenitih dejanjih. Opisal je vrednote in kvalitete Človeka z veliko začetnico, ki ga nosimo v sebi in iz čigar korenin izhajamo. Takšna dejanja so zgled in temelj za mednarodno prijateljstvo, sodelovanje, spoštovanje in sprejemanje vseh. So nauk o preseganju razlik, meja in vojnih delitev. Gre za pomen zavezništev in sodelovanja, ki ga moramo vedno znova udejanjati.

 

Četrtek, 14. november 2013 ob 15.00 v Adelaidi na avtorjevem domu


Več informacij:

 

 

http://books.google.si/books/about/Vranov_let_v_svobodo.html?id=qghxAAAACAAJ&redir_esc=y
http://www.drustvo-geoss.si/page/sl/geoss/vranov_let
http://www.youtube.com/watch?v=3KkWsEZ36cg

 

Vir: Leigh Thompson