Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
13.05.2010  

Pozdravni nagovor novega odpravnika poslov g. Jureta Gašpariča

Spoštovani rojaki,

slovenski zunanji minister Samuel Žbogar mi je zaupal prijetno nalogo, da Vam pomagam krepiti vezi z domovino, Sloveniji pa z vez z rojaki in z danes nič več oddaljeno Avstralijo.

Prepričan sem, da smo tudi v tej nalogi združeni, saj me je že ob prvem dotiku z Avstralsko zemljico generalni konzul Alfred Brežnik prijetno presenetil z zelo spodbudnimi besedami, ki potrjujejo mojo vero v razvoj sodelovanja z Vami, spoštovani rojaki, in z Avstralijo.

Razen Afrike je Avstralija edini kontinent na katerem še nisem služboval. Doslej sem se ukvarjal z včlanjevanjem domovine v mednarodne organizacije v Ženevi, na Dunaju in v New Yorku, v čemer smo Slovenci s skupnimi močmi zelo hitro uspeli. Tu ne morem preskočiti npr. neprecenljive pomoči rojaka Janeza Hacina slovenski stalni misiji pri OZN v Ženevi, ki je prispevala k hitrem vstopu v Svetovno trgovinsko organizacijo in v tamkajšnje agencije OZN. Pred nami je ostal le vstop v prestižni klub razvitih v Parizu, v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). S ponosom Vam sporočam, da je včeraj tudi OECD Slovenijo  povabila k pristopu. Slovenci smo torej vajeni »prehitevati po desni«, zato upam, da z vožnjo po »napačni strani« ne bom imel prehudih preglavic niti v moji novi gostiteljici Avstraliji.

Misija v daljni in prečudoviti Avstraliji je najprijetnejša in najzanimivejša naloga, ki lahko doleti Evropejca, čeprav gotovo ne pomeni le spoznavanja zanimive favne, flore in kulture. Pred nami so obiski in stiki na visoki ravni, ki naj okrepijo odnose z rojaki in z Avstralijo.   Do julija moramo poskrbeti tudi za nov združeni sedež veleposlaništva in rezidence bodočega slovenskega veleposlanika v Canberri. O novem naslovu Vas bom pravočasno obvestil, saj kljub selitvi ne želimo prekiniti z delom.

Hkrati Vas obveščam, da je Državni zbor Republike Slovenije razpisal naknadni zakonodajni referendum o Zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki bo potekal 6. junija 2010, o čemer so podrobnejše informacije na spletni strani Državne volilne komisije www.dvk.gov.si. Pri tem želim opozoriti, da bodo slovenski volivci s prebivališčem v tujini prejeli glasovnice in volilne karte za glasovanje po pošti le, če bodo zahtevo za glasovanje po pošti posredovali do 22. maja. Zato predlagam, da volivci, ki želijo glasovati po pošti, svoje zahtevke čim prej posredujejo Državni volilni komisiji. Volišča bodo odprta tudi na Veleposlaništvih, o čemer Vas bom posebej obvestil. 
 
Pričakujem, da se čim prej snidemo, dotlej pa Vam posredujem še naslov novega spletnega portala www.culture.si, ki mi ga je danes poslala Vaša dobra znanka Helena Drnovšek Zorko, ponuja pa članke o umetnosti in kulturni dediščini v Sloveniji ter o prizoriščih, izobraževalnih programih, podpornih dejavnostih in virih financiranja. Upam, da Vam bo portal v pomoč, saj je živahno kulturno druženje že doslej bistveno prispevalo k Vaši presenetljivo dobri formi.

Tistim, s katerimi sem že imel čast govoriti, se zahvaljujem za izjemno topel sprejem in pomoč, ki mi veliko pomeni, vsem rojakom pa ob tej priložnosti iz Ljubljane ponovno prenašam pozdrave Aljaža, Andreja, Helene, Bojana, Gregorja, Božene in Mojce, ki vedno  radi obujajo spomine na svoje nepozabne avstralske urice z Vami.


Prisrčno Vas pozdravlja seveda tudi vedno Vaš

Jure Gašparič
pooblaščeni minister
začasni odpravnik poslov