Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
20.04.2018  

ZAČENJAMO ODŠTEVATI: ŠE MESEC DNI DO PRVE OBELEŽITVE SVETOVNEGA DNE ČEBEL


Datum: 20. 4. 2018


S P O R O Č I L O  Z A  J A V N O S T 

ZAČENJAMO ODŠTEVATI: ŠE MESEC DNI DO PRVE OBELEŽITVE SVETOVNEGA DNE ČEBEL

Ljubljana, 20. 4. 2018 – Čez natanko mesec dni bomo po celem svetu prvič praznovali svetovni dan čebel. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 20. decembra lani v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Uspeh je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico in Republiko Slovenijo ter predstavlja enega največjih diplomatski uspehov Slovenije. Glavni namen svetovnega dne čebel je, da se vsaj ta dan posveti ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Obenem pa je tudi priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da razpravljamo o izzivih ohranjanja čebel in začrtamo konkretne aktivnosti, ki zagotavljajo njihovo preživetje. Slovenija se na prvo praznovanje svetovnega dne čebel pripravlja zelo zavzeto. 

Cel mesec maj se bodo na različnih lokacijah po Sloveniji vrstili različni dogodki, ki bodo v središče postavili čebele in opraševalce. Praznovanje bo doseglo svoj vrh v dneh od petka 18. do nedelje, 20. maja, ko se bo zgodilo več dogodkov na državni in mednarodni ravni.

Petek, 18. maj ob 9.00 (Žirovnica, dvorana Pod Stolom): Svetovna čebelarska konferenca Globalni izzivi v čebelarstvu 

Na konferenci se bodo predavanja in razprava odvijali okoli osmih vsebinskih sklopih. Slovenski in tujih priznani čebelarskih strokovnjakov se bodo tako dotaknili opraševanja, problematike pesticidov, pomena uporabe čebeljih pridelkov v prehrani in apiterapiji, skrbi za kakovost in varnost čebeljih pridelkov, razvoja sonaravnih načinov za upravljanje varoj, prenosa znanja v čebelarstvu, upravljanja pašnih virov čebel in promocije čebel in čebeljih pridelkov. Cilj je določiti optimalne rešitve za odpravo ugotovljenih problemov v čebelarstvu ter začrtati kratkoročne cilje za njihovo uresničitev. 

Ob 19. uri (Višnja Gora pri Ivančni Gorici): Odprtje spominskega obeležja Kranjski sivki 

Kranjska sivka je avtohtona vrsta čebele in je del nacionalne identitete Slovenije. Prav zato
 se ji bodo slovenski čebelarji na posebnem dogodku poklonili s postavitvijo obeležja.

Sobota, 19. maj (Kongresni center Brdo, Kranj): Mednarodna ministrska konferenca o čebelah in opraševalcih

Slovenija bo gostila mednarodno ministrsko konferenco o vlogi čebel in drugih opraševalcev. Ministri in drugi visoki gostje iz okoli 40 držav iz vseh celin sveta bodo razpravljali o vlogi
čebel pri zagotavljanju prehranske varnosti in boju proti lakoti ter pri zagotavljanju ekosistemskih storitev za kmetijstvo. Svojo prisotnost so med drugim potrdili tudi José Graziano da Silva, generalni direktor FAO, Carmenu Vella, komisar EU za okolje, ribištvo in pomorske zadeve, Sacko Josefa Leonel Correa, komisarka Afriške unije za podeželsko gospodarstvo in kmetijstvo ter Philip McCabe, predsednik svetovnega združenja čebelarjev, Apimondia.

Nedelja, 20. maj ob 12.00 (Breznica, Žirovnica): 1. praznovanje svetovnega dne čebel

Prva obeležitev svetovnega dne čebel se bo začela s proslavo, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, čemur pa bo sledilo srečanje slovenskih čebelarjev, ki bo potekala pod vasjo Breznica v Občini Žirovnici. Čebelarji, družine in vsi, ki želijo praznovati svetovni dan čebel bodo lahko obiskali tudi t.i. medeno vas, v kateri bo mogoče kupiti čebelje pridelke in izdelke domače obrti na več kot 80 stojnicah. Prav tako pa bo mogoče tudi okusiti kulinarične medene dobrote iz različnih slovenskih regij. 

Slovenija izdaja spominski kovanec ob svetovnem dnevu čebel

Banka Slovenije bo ob priložnosti obeležitve Svetovnega dne čebel izdala poseben priložnostni kovanec za 2 evra. Gre za t.i. »spominski kovanec«, ki bo v rednem denarnem obtoku po celem evrskem območju. Avtor na javnem natečaju izbranega idejnega osnutka kovanca, Janez Bizjak, je navdih iskal v svetovnem dnevu čebel in svetu čebel. Za motiv je uporabil globus v obliki satovja oz. satovje v obliki globusa. 

Kovanec bo izšel predvidoma v sredini meseca maja v nakladi 1 mio kovancev. Kovanec bo izdelan v dveh tehnikah: navadno kovanje, ki je na voljo po nominalni vrednosti 2 EUR za kovanec) ter kovanje z visokim sijajem v plastični kapsuli (prodajna cena takšnega izdelka z letnico 2018 bo določena naknadno).  

Kovance je mogoče kupiti v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije d.d., ki  prodajajo numizmatične izdelke (www.dbs.si/orodja/poslovalnice - nad zemljevidom kliknite na povezavo »numizmatika«), ali pa preko spletnega mesta: www.dbs.si/numizmatika/kovanci 


*    *    *


Več informacij o svetovnem dnevu čebel na spletnem mestu:  https://www.worldbeeday.org/si/