Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
11.05.2018  

Pobuda volivcem za vložitev Predloga zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam

Državni zbor Republike Slovenije je poslal obvestilo, da je dr. Martin Ivec, predsednik in zakoniti zastopnik stranke ReSET – Rešimo Slovenijo elite in tajkunov (dalje: pobudnik), na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam.


Pobuda je podana na podlagi 59. člena ZRLI in izpolnjuje z zakonom določene pogoje, zato je v skladu s prvim odstavkom 16.a člena ZRLI, predsednik Državnega zbora določil, da je prvi dan roka za zbiranje podpisov volivcev sreda, 9. 5. 2018, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa sobota, 7. 7. 2018. V navedenem roku bodo lahko volivci podali podporo na predpisanih obrazcih. Obrazci in vzorec pravilno izpolnjenega obrazca so v prilogi.


Skladno s 16.b členom ZRLI da volivec svojo podporo z vpisom osebnih podatkov na obrazec za podporo volivca, na katerem je navedeno, da daje podporo zahtevi oziroma pobudi za vložitev predloga zakona (opcija C). Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat.
Za zbiranje podpor je pobudnik določil geslo: »Proti manipuliranju volivcev«.


Osebe, ki med potekom roka za zbiranje podpisov stalno ali začasno prebivajo v tujini, lahko svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatskega predstavništva ali konzulata Republike Slovenije v tujini.


Volivec tako izpolnjen in potrjen obrazec podpore sam pošlje pobudniku na naslov:
ReSET – Rešimo Slovenijo elite in tajkunov Stantetova ul. 12 2000 Maribor


Volivec lahko podpiše obrazec tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. Upravna enota bo prejela elektronsko podpisan obrazec in na podlagi uradnih evidenc preverila identiteto volivca.


Dodatna pojasnila lahko pridobite na naslednjih telefonskih številkah in e-naslovih MNZ:
+386 1 428-44-30,+386 1 428-48-15,+386 1 428-40-64, Mirjana.Stefanic(at)gov.si, Renata.Blaznik(at)gov.si, Alenka.Colja(at)gov.si ali na ZKO, Katarina.plavsic-baraga@gov.si.