Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
19.07.2014  

Slovenske klekljarice na svetovnem čipkarskem kongresu v Adelajdi

 

Od 18.-20. julija 2014 je v Adelaidi potekal 16. svetovni čipkarski kongres OIDFA, ki so se ga udeležile tudi slovenske klekljarice pod vodstvom članice upravnega odbora OIDFA za Slovenijo in predsednice organizacijskega odbora kongresa ge. Afrodite Hebar Kljun. 

 

                

                                                        

OIDFA je mednarodna organizcija za klekljano in šivano čipko, ki združuje več kot 2.300 članov iz 35 držav sveta. Ustanovljena je bila z namenom, da bi povezala čipkarske strokovnjake, čipkarice in ljubitelje čipk v skupnih prizadevanjih za ohranitev čipkarske tradicije, znanja izdelovanja čipk in spodbujanje razvoja čipkarstva po vsem svetu. Več info: http://www.oidfa.com/.

 

                              

                                                        

Slovenske klekljarice so na nacionalnem razstavnem prostoru svetovnega čipkarskega kongresa v Adelaidi predstavile razstavo Bogastvo in raznolikost čipkarstva na Slovenskem. Obenem so na posebni stojnici predstavljale 17. svetovni čipkarski kongres, ki bo od 24.-26. junija 2016 potekal v Sloveniji. Osrednje kongresno dogajanje se bo odvijalo v Ljubljani, strokovni in spremljajoči dogodki pa tudi v Idriji, Žireh, Železnikih, Škofji Loki, Gorenji vasi in Polhovem Gradcu. Vsi ti kraji se ponašajo s čipkarskim izročilom, ki ga uspešno ohranjajo in razvijajo tudi danes.

 

                      

 

Na zaključni slovesnosti letošnjega kongresa so organizatorji avstralskega kongresa organizatorjem slovenskega kongresa predali kongresno zastavo in s tem organizacijo naslednjega kongresa. Slovesno predajo je popestril pevski zbor Slovenskega kluba v Adelajdi pod vodstvom bodočega častnega konzula v Adelajdi g. Adriana Vatovca.