Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
21.06.2015  

Obisk ministra Gorazda Žmavca pri slovenski skupnosti v Avstraliji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je med 12. in 21. junijem mudil na obisku pri slovenski skupnosti v Avstraliji.

 

Med obiskom je slovesno odprl prostore treh novih konzulatov Republike Slovenije na čelu s častnimi konzuli (Sydney, Brisbane, Adelaide), formalno je »zagnal« delovanje novoustanovljene Slovensko-avstralske gospodarske zbornice v Sydneyju, ob njegovem obisku je bilo v Melbournu ustanovljeno Slovensko-avstralsko akademsko društvo, v Brisbanu je vpričo ministra z delovanjem začela novoustanovljena šola slovenskega jezika in kulture, ob tem pa je v številnih slovenskih ustanovah s so-rojaki iskal nove poti za ohranjanje slovenske identitete, kulture in jezika.

                                                                         

 

Minister Žmavc se je med obiskom v Avstraliji srečal z nekaterimi avstralskimi politiki, med drugim tudi s predsednico avstralskega parlamenta Bronwyn Bishop, seveda pa bo najbolj zanimivo tisto s Tanyo Plibersek, podpredsednico opozicijske laburistične stranke in zunanjo ministrico v senci, sicer potomko slovenskih izseljencev.

                                                

Ministrstvo za zunanje zadeve RS je v pripravah na obisk uspešno zaključilo pogajanja o Dogovoru med Vlado Republike Slovenije in Vlado Avstralije o programu delovnih in počitniških vizumov, ki sta ga 16. junija v Canberri podpisala minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in pomočnica ministra za priseljevanje senatorka Michaelia Cash.

                                           

Na podlagi dogovora bo mladim obeh držav omogočena lažja pridobitev počitniških delovnih vizumov. Mladi se bodo v času preživljanja počitnic lahko udeleževali krajših študijskih programov in pridobivali delovne izkušnje. Tovrstne izmenjave bodo pripomogle k boljšemu spoznavanju kultur in načina življenja v obeh državah.

 

Dogovor o programu delovnih in počitniških vizumov je namenjen mladim diplomirancem in študentom od 18. do 31. leta. Z vizumom, ki bo izdan za obdobje enega leta, bodo lahko mladi potovali po državi z namenom preživljanja počitnic. Vizum mladim omogoča tudi delo (do šest mesecev) in študij (do štiri mesece). Kvota je omejena na 200 vizumov letno.

 

Dogovor bo stopil v veljavo po postopku ratifikacije v Državnem zboru. Datum začetka veljavnosti Dogovora bo objavljen v Uradnem listu. Pričakujemo, da bodo potrebni postopki zaključeni v letošnjem letu.