Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
15.02.2018  

Obisk Ministra Počivalška - srečanje z avstralskimi predstavniki vlade in parlamenta v Canberri

Canberra, 14. februarja 2018 – Minister Zdravko Počivalšek se je danes v Canberri srečal s pomembnimi predstavniki avstralske vlade in parlamenta. V ospredju bilateralnih srečanj je bila izmenjava predstavitev investicijskih priložnosti, minister Počivalšek pa je iskal podporo tudi pri pospešitvi odprave dvojnega obdavčevanja, ki za slovenska podjetja predstavlja pomembno oviro pri poslovanju na avstralskem trgu.

Avstralija je kljub oddaljenosti obetaven trg za slovenska podjetja, saj gre za velik in odprt trg, z visoko poslovno kulturo. Avstralci so izjemno dovzetni za nove tehnologije in radi testirajo nove izdelke,« minister Počivalšek utemeljuje pomen avstralskega trga in krepitve gospodarskega sodelovanja s to oceansko državo. »V Avstraliji je tudi veliko slovenskih izseljencev, kar pozitivno vpliva na učinkovitejšo distribucijo slovenskih proizvodov,« pravi minister. Prednost slovenskih izdelkov je tudi članstvo RS v EU, saj imajo izdelki iz EU dobro tržno pozicijo in ceno.

Med zanimivimi področji za sodelovanje med državama so gotovo informacijska tehnologija, zdravstvo, varovanje okolja, energetika v povezavi z alternativnimi viri, razvoj infrastrukture in izobraževanje, pravi minister in dodaja: »Avstralska vlada načrtno in pospešeno spodbuja razvoj lastne industrije, ki temelji predvsem na naravnih bogastvih, obnovljivih virih energije in ugodnostih za tuje vlagatelje. Na trgu pa je še vedno prisotno izjemno povpraševanje po industrijskih izdelkih in opremi. Glede na to, da je slovensko gospodarstvo močno naslonjeno na industrijo, je slednje lahko za nas velika priložnost,« je povedal minister Počivalšek.

Minister pa je pri srečanju z avstralskimi politiki naglasil predvsem pomen odprave dvojne obdavčitve. »Vprašanje sklenitve dvostranskega sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčenja bi bilo smiselno rešiti pred zaključkom pogajanj za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med EU in Avstralijo. Želimo si namreč, da bi imela slovenska podjetja enake konkurenčne pogoje za poslovanje, kot jih imajo podjetja iz drugih držav članic EU, ki imajo z Avstralijo takšen dogovor že sklenjen,« je izpostavil minister Počivalšek ter sogovorce pozval k  sodelovanju na tem področju.

Minister se je danes tako sestal s poslanko opozicije Tanyo Plibersek ter predsednikom Skupine prijateljstva s Slovenijo Andrewom Wallacom in podpredsednikom skupine Grahamom Perrettom. Minister Počivalšek je pozdravil parlamentarno sodelovanje med državama, ki zagotovo vpliva na povečano sodelovanje, vzajemno spoštovanje in vzpostavitev zaupanja, kar je ključna predispozicija za gospodarsko sodelovanje. Avstralca sta posebej izpostavila in pohvalila prizadevanja in delo poslanca SMC Marke Ferluga, predsednika Skupine prijateljstva z Avstralijo.

Minister Počivalšek se je sestal tudi s pomočnikom ministra Zakladnice gospodom Michaelom Sukkarjem ter ministrom za trgovino, turizem in investicije Stevenom Ciobo. »Med slovenskimi investicijami v Avstraliji beležimo porast, te danes znašajo 19,4 milijona evrov, na drugi strani pa avstralske investicije v Sloveniji znašajo 37 milijonov evrov letno. Med neevropskimi državami je tako Avstralija drugi največji investitor v naši državi, takoj za Rusijo,« je izpostavil minister in tako odprl razpravo o ugodnem poslovnem okolju v Sloveniji. Poudaril je tudi interes Slovenije, da Luka Koper kot eno glavnih logističnih in transportnih hubov v EU razširi svoje sodelovanje z avstralskimi pristanišči.

Zvečer se bo delegacija odpravila na Novo Zelandijo, kjer jih v četrtek čaka še zadnja promocijska delavnica namenjena turističnim agencijam in medijem.

 

 

 

 

Slovenian Ambassador H.E. Ms Helena Drnovšek Zorko, Mr Andrew Wallace MP, Minister of Economic Development and Technology Mr Zdravko Počivalšek

 

Assistant Minister to the Treasury Hon Michael Sukkar MP and Minister Počivalšek

Slovenian Ambassador Ms Helena Drnovšek Zorko, Hon Tanya Plibersek MP, Minister Počivalšek, Deputy Head of Mission Mr Andrej Kralj

Minister for Trade, Tourism and Investment Hon Steven Ciobo MP and Minister Počivalšek