Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
12.02.2018  

Slavnostno odprtje novega konzulata v Avstraliji

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je včeraj nagovoril zbrane na odprtju novega konzulata v Geelongu v Avstraliji. Ob tem se je udeležil svete maše v cerkvi slovenskih izseljencev in v večernih urah prisostvoval na poslovnem srečanju o slovenskem turizmu.

»V veliko zadovoljstvo mi je, da lahko sodelujem na otvoritvi novega konzulata Republike Slovenije v Avstraliji. Zahvaljujem se vsem članom številčne slovenske skupnosti, ki skrbno negujejo slovensko kulturo, predvsem slovenski jezik«, je uvodoma povzel minister Počivalšek.

V svojem govoru je minister spregovoril o ekonomskem sodelovanju, kjer se je lani blagovna menjava povečala za 13 %, ter še dodal: »Prepričan sem, da bo odprtje novega konzulata v zvezni državi Viktorija prispevalo k še boljšemu sodelovanju na gospodarskem in kulturnem področju. Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozno usmerjeno, zato je naša prisotnost na avstralskem trgu čedalje večja, kar spodbujamo tudi s takšnimi poslovnimi srečanji. Uspešen primer je podjetje Gorenje, ki svoje proizvode na avstralskem trgu prodaja preko podjetja ASKO.  Zato sem tudi prišel, da potencialnim avstralskim investitorjem še bolje predstavim priložnosti, ki jih čakajo v Sloveniji.  Podjetje Harvey Norman že pozna potenciale, ki jih Slovenija nudi, čas pa je, da se mu pridružijo še druga avstralska podjetja«.

Ob obisku Geelonga se je minister udeležil tudi svete maše v tamkajšnji cerkvi slovenskih izseljencev. Dan pa je zaključil s poslovnim srečanjem, kjer je zbranim predstavil  potenciale in uspehe slovenskega turizma, možnosti za tuja vlaganja ter poskrbel za promocijo Slovenije kot 5 zvezdične perspektivne turistične destinacije.