Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
20.11.2014  

Tradicionalni slovenski zajtrk na delovnem sestanku z veleposlaniki iz regije

20. novembra 2014 je začasna odpravnica poslov mag. Jana Grilc na Veleposlaništvu v Canberri na delovnem sestanku z velepolsaniki iz regije predstavila tradicionalni slovenski zajtrk in pobudo slovenskih čebelarjev za določitev svetovnega dneva čebel.

              

Tradicionalni slovenski zajtrk se po slovenskih vrtcih in šolah izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno oskrbo in doma pridelano hrano ter da bi dvignili zavest o zdravi prehrani. Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo: mleko, kruh, med in jabolko. Na veleposlaništvu smo se prilagodili lokalnemu okolju in ponudili poleg jabolka tudi lokalni sezonski sadež mango in jagode.

 

             

Mag. Grilc je veleposlanike seznanila s pobudo, ki jo Čebelarska zveza Slovenije namerava predati Organizaciji združenih narodov, da 20. maj, rojstni dan čebelarja Antona Janše, razglasi za svetovni dan čebel. Za podporo pri tem predlogu bodo na zvezi zaprosili tudi čebelarske organizacije po svetu ter svetovno čebelarsko organizacijo Apimondio. Pobudo sta že podprla tudi predsednik republike Borut Pahor in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. V Evropi je od opraševanja žuželk odvisnih 84 odstotkov kulturnih rastlin, v svetovnem merilu pa je od tovrstnega opraševanja odvisnih 70 odstotkov rastlinskih vrst, ki jih uporabljajo za prehrano. Z vidika količine je od opraševanja žuželk odvisna približno tretjina vse hrane za ljudi.

 

                              

European_Honey_Breakfast_Initi...