Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
10.05.2011  

V juniju otvoritev razstave "Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo"

Canberra, 10. maja 2011 - V petek, 10. junija 2011, ob 7. uri zvečer, bo v Slovenskem verskem in kulturnem središču Kew dr. Zvone Žigon, začasni odpravnik poslov na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Canberri, odprl razstavo z naslovom: Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo / The visual identity of Slovenia - design for the state.

Gre za prenosno razstavo o oblikovanju slovenskih državnih simbolov, ki jih je zasnoval eden najboljših oblikovalcev, Prešernov nagrajenec Miljenko Licul. Za potrebe delovanja države in vsakdanjega življenja državljanov je Licul izdelal niz izjemnih oblikovnih rešitev, ki so večinoma s pridom v uporabi še danes in ki se brez sramu lahko primerjajo z rešitvami najbolj razvitih držav. Slovenski denar, potni list, osebna, zdravstvena, šoferska izkaznica, znamke itd., vse te oblikovalske rešitve so delo žal že pokojnega Miljenka Licula.

Pravzaprav so prav to najbolj "vidne" stvari, ki jih Slovenija lahko pokaže ob pregledu svoje 20-letne zgodovine samostojne države. Razstava Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo temelji na fotografijah in spremnih besedilih v angleškem jeziku, tako da je primerna tudi za tiste obiskovalce, ki ne znajo slovensko.

Razstavo organizira Veleposlaništvo Republike Slovenije iz Canberre v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS in s Slovenskim verskim in kulturnim središčem Kew, na ogled pa bo do nedelje popoldan. V drugi polovici junija bo razstava v Sydneyu spremljala sprejem v Parlamentu NSW v organizaciji Častnega generalnega konzula g. Alfreda Brežnika ob 20-letnici Republike Slovenije, v Canberri bo na ogled ob podobnem sprejemu v organizaciji Veleposlaništva RS in začasnega odpravnika poslov dr. Zvoneta Žigona, 26. junija in še dva dneva pred tem pa si jo boste lahko ogledali v prostorih Slovenskega društva Sydney , prav tako v času praznovanja slovenske samostojnosti.

Še enkrat torej vabljeni na ogled razstave, ki nas bo temeljito "ogrela" za praznovanje 20. rojstnega dne naše samostojne Slovenije!