Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
20.06.2011  

V Sydneyu prva slovesnost ob 20. obletnici slovenske samostojnosti

Slovensko društvo Triglav - Panthers je v svojih prostorih v Sydneyu, v sodelovanju s častnim generalnim konzulom Alfredom Brežnikom, v nedeljo, 19. junija, pripravilo prvo v seriji slovesnosti v počastitev 20-letnice slovenske samostojnosti oziroma državnosti, ki si bodo sledile v tem tednu.

Na prireditvi sta bila poleg predsednika Petra Kropeta, začasnega odpravnika poslov na Veleposlaništvu RS v Canberri dr. Zvoneta Žigona in predsednikov in predsednic drugih slovenskih društev in ustanov (iz Sydneya, Newcastla, Wollongonga in Canberre) navzoča tudi predsednik verige klubov Panthers, ki je solastnica kluba Triglav, Don Feltis, ter poslanec v parlamentu NSW in župan primestne občine Fairfield Nick Lalich, ki sta navzoče tudi nagovorila. Brežnik je kot prvi govornik poudaril pomen vloge avstralskih Slovencev pri osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe in države ter povedal nekaj besed v slovo dr. Žigonu, ki zaključuje svoj mandat.

Dr. Žigon, ki je nastopil kot osrednji govornik, se je v svojem nagovoru spomnil prvih množičnih demonstracij na Kongresnem trgu v Ljubljani, na katerih je sam sodeloval v kulturnem programu kot pevec APZ Tone Tomšič, dogajanj v letu 1991, orisal dosežke Slovenije v 20 letih samostojne poti ter se zahvalil vsem društvom in posameznikom za njihovo pomoč v ključnih časih za slovensko samostojnost in mednarodno priznanje.

V kulturnem programu sta sodelovala ženska pevska skupina Južne zvezde ter trije harmonikarji druge generacije, prvič pa je bil predvajan tudi profesionalno narejen film Florjana Auserja (urednika Stičišča avstralskih Slovencev) o vlogi avstralskih Slovencev pri osamosvajanju in demokratizaciji Slovenije, ki je naletel na zelo ugoden odmev.