Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
13.12.2016  

Glavni minister ACT Andrew Barr otvoril čebelje panje na Veleposlaništvu Republike Slovenije

Dogodek, katerega poudarek je bil na človekovih pravicah in trajnostnem razvoju, se je začel z namestitvijo čebeljih panjev s strani glavnega ministra ACT Andrew Barr-a, ki se je prijazno odzval našemu povabilu za otvoritev čebeljih panjev kot del pobude za Svetovni dan čebel.

 

 

  

 

Čebelje panje nam je podarilo podjetje Canberra Urban Honey.
(https://canberraurbanhoney.com.au/about)
Beechwoth Honey nam je podaril promocijska darila in med za pomembnejše goste.
(http://www.beechworthhoney.com.au/)

  

 

Povabilu na dogodek sta se odzvala tudi Ngambri-Ngunnawal umetnik Jimmy Boza Williams in mlada umetnica slovenskih korenin Nina Kosec, ki sta naslikala panjske končnice.
http://www.slovenia.si/visit/trails/beekeeping-in-slovenia/

  

 

 

 

Lokalna umetnica Marijke Gilchrist  je predstavila svoje umetniške slike, za izdelavo katerih uporablja čebelji vosek s smolo in pigmente.
http://www.smh.com.au/entertainment/art-and-design/marijke-gilchrists-the-luminous-landscape-at-the-form-studio-is-a-milestone-for-the-artist-20140909-10drmk.html

 

 

Gostje so uživale v pomerjanju klobukov izdelanih iz recikliranih materialov in kreiranih s strani Emilijane Sega, lokalne kreatorke slovenskih korenin. Denar od prodaje bo namenjen podpori projekta Naše pravice (Our rights), ki promovira in se zavzema za ozaveščanje o pravicah otrok.

  

  

  

 

Slovenija, ki letos praznuje 25 obletnico samostojnosti, je članica Sveta za človekove pravice.
http://www.slovenia25.si/

 

 

Ob tej priložnosti se nam je pridružila tudi slovenska skupnost. Prispevali so z doma narejenimi slovenskimi sladicami kot so potica in medenjaki, prav tako so nam tudi podarili vino narejeno iz najstarejše trte na svetu, katera je bila v Avstralijo (Yarra Valley) prinešena iz Maribora. Upamo da jo bomo lahko skupaj z ACT predstavniki kmalu slovesno posadili tudi v Canberri.