Veleposlaništvo RS Canberra /Slovenska skupnost /

Slovenska skupnost

 Po popisu iz leta 2011 je v Avstraliji 17.150 oseb slovenskega porekla. Največ Slovencev živi v Victoriji, sledijo New South Wales, Queensland in South Australia. Po neuradnih ocenah Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v Avstraliji živi 20.000-25.000 oseb slovenskega porekla.
Ena najpomembnejših avstralskih osebnosti, ki imajo slovenske korenine, je laburistična poslanka Tanya Pliberšek iz okraja Sydney, dolgoletna poslanka v avstralskem zveznem parlamentu, ki je več mandatov opravljala tudi funkcijo zvezne ministrice. Trenutno je podpredsednica laburistične stranke in zunanja ministrica v senci.

Prvi Slovenci, večina s Primorske, so se preselili v času med prvo in drugo svetovno vojno, po letu 1920, predvsem zaradi ekonomskih in narodno-političnih vzrokov, nekaj več je bilo politične emigracije v času neposredno po drugi svetovni vojni, največji val priseljevanja iz Slovenije v Avstralijo pa je bil med leti 1950 in 1960. leta. Glavni vzrok so bile slabe ekonomske razmere in politično nezadovoljstvo v tedanji Jugoslaviji. Po letu 2000 Slovenci v Avstralijo prihajajo predvsem zaradi ekonomskih, kariernih in osebnih razlogov - le 10% vseh v RS rojenih priseljencev v Avstralijo se je priselilo po letu 2000.

V Avstraliji trenutno deluje 14 slovenskih društev in tri verska središča, imajo slovenski radijski program v Sydneyu, Melbournu, Canberri in Brisbanu, delujejo tudi tri slovenske »sobotne« šole – v Melbournu, Geelongu in Brisbanu z okolico.
Velikega pomena je spletno Stičišče avstralskih Slovencev, od tiskanih medijev pa na dva meseca izhaja glasilo slovenskih frančiškanov v Avstraliji Misli.
V Avstraliji delujeta slovenski arhivski center HASA Victoria ter HASA NSW.

Minister Gorazd Žmavc je v okviru obiska v Avstraliji junija 2015 v Sydneyu formalno odprl Slovensko-avstralski poslovni klub, v Melbournu pa Slovensko-avstralski akademski klub, v imenu Vlade RS pa je podpisal tudi dogovor z avstralsko vlado o uvedbi vizumov za delovne počitnice (working holiday visa).

 

Povezave: